De Aa-weide is een dierenweide met onder andere pony’s, geitjes, kippen, konijnen en cavia’s. Veel bewoners uit de Aa-landen bezoeken de weide met kinderen of kleinkinderen. Maar er zijn nieuwe vrijwilligers nodig.

Aa-landen – Jan van Luijk is één van de drie beheerders, en heeft als hoofdtaak public relations. Jans vrouw Sarina is ook vrijwilliger; ze verzorgt de dieren, neemt de fotografie voor haar rekening voor Facebook, en is gastvrouw. Jan en Sarina wonen al veertig jaar in de Aa-landen, en kenden daarmee de Aa-Weide al een hele tijd. Ze zijn gepensioneerd en werkten in de zorg. “Ik kan niet stilzitten, dat trouwens ook ongezond is, heb ik gemerkt,”zegt Jan.

6297f987-a7d6-48fd-8f78-45a8b221df84_thumb840“Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn met de dieren,” zegt Jan. “En ik geniet het meest van de kinderen die hier bezig zijn met de dieren”, vertelt Sarina. Beiden wonen vlakbij de weide, zodat ze indien nodig altijd snel ter plekke kunnen zijn. Het gaat nu goed met de weide, nadat twee jaar geleden de noodklok luidde, alleen zijn nog wel vrijwilligers nodig, onder andere een technisch beheerder en een of meer voor de zaterdag.
“Sinds twee jaar hebben we de taken goed verdeeld met vier beheerders, ieder op zijn of haar eigen terrein. Maar sinds kort is de technisch beheerder gestopt, dus zoeken we een nieuwe beheerder die blijvend aanspreekbaar is voor klussen,” legt Jan uit. “Ikzelf doe alle contacten naar buiten uit, en ook bijvoorbeeld het ontvangen van scholen. Ik ben ook de vliegende kiep, bij alle mogelijke gebeurtenissen.”
Naast de gezochte technisch beheerder zijn vrijwilligers nodig voor taken als het schoonmaken van de stallen en hokken, het voeren van de dieren, en het aanvegen van de pleinen.

Vrijwilligers moeten minimaal 15 jaar zijn, moeten niet bang zijn voor wat viezigheid, en natuurlijk interesse hebben in dieren. Nieuwe medewerkers worden ingewerkt, en krijgen als beloning een jaarlijkse cadeaubon van 20 euro. “Er is aardig wat verloop, daarom is het goed dat vrijwilligers beseffen dat vrijwillig niet vrijblijvend betekent, ” legt Jan uit.
De Aa-weide is een zelfstandig onderdeel van Wijkvereniging Aa-landen en bestaat al veertig jaar. Het voortbestaan van de weide kwam twee jaar geleden in de problemen, door het wegvallen van een beheerdersduo. Gelukkig meldden zich toen nieuwe vrijwilligers voor beheer en onderhoud, zodat de dierenweide toch verder kon. Aanmelden als vrijwilliger kan bij Jan en Sarina onder telefoonnummer 06-19462797. Op Facebook is de weide onder de naam ´Aa-weide´ te vinden.

Bron: Peperbus