Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in de omgeving van Zwolle kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het nummer dat je moet bellen is 0800- 1202 en is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Daarna maak je een afspraak op één van de vier testlocaties in de regio IJsselland. In Zwolle vind je een testlocatie  aan de Boerendanserdijk 41b in Zwolle. Let op: de testlocatie op de hoofdlocatie van GGD IJsselland in Zwolle wordt niet langer ingezet als testlocatie.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Op zo’n testlocatie kun je met de auto of lopend door de teststraat. Je moet je ten allen tijden vooraf aanmelden voor een test. Er wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen. De test kost geen geld.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

De GGD IJsselland streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen, zo laat de instantie weten aan dagblad De Stentor. “Het wordt een grote opgave”, zegt Kirsten Harleman namens de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Er staan nog veel vacatures uit en hulptroepen worden van alle kanten last minute ingevlogen. Verpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg helpen zelfs mee. “Daarnaast zetten we tijdelijke krachten in en kunnen we gebruik maken van een pool van oud-medewerkers.”

Volgens de GGD zal niet alles vlekkeloos verlopen, al zijn medewerkers voorzichtig optimistisch. De bezetting zal net voldoende zijn.

Gerbrig Filius, woordvoerder van GGD IJsselland laat weten dat er al aardig gebruik is gemaakt van het landelijke telefoonnummer. Maar hoe druk het nu écht wordt in regio IJsselland, is ook voor de GGD lastig in te schatten: “Gister was een echte ‘opstartdag’. In onze regio kunnen er 350 tot 700 testen per dag worden gedaan. Maar mocht de vraag groter worden, dan kan dat aantal nog omhoog.” Voor de uitslag van de test hoef je zelf niét te bellen, de GGD neemt contact met je op.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD regio IJsselland voor meer informatie.